Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

Επιφυλάξεις για τη λειτουργία του εκφράζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Στέλιος Κυριαζίδη Δήμος Κομοτηνής και Φαρμακευτικός Σύλλογος συνεργάζονται για τη δημιουργία Κοινωνικού Φαρμακείου Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου
«Η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι κάτι δεδομένο πλέον». Βασισμένοι σε αυτή την τόσο τραγική, αλλά συνάμα τόσο πραγματική παραδοχή, τα μέλη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας παράρτημα Ροδόπης ανέλαβαν μία αξιέπαινη πρωτοβουλία, τη λειτουργία στην Κομοτηνή ενός Ιατρείου Κοινωνικής Προσφοράς. Το Ιατρείο, όπου θα εξετάζονται άποροι και ανασφάλιστοι ασθενείς, ξεκίνησε την προσφορά του ήδη από την Πέμπτη 8 Μαρτίου στο γραφείο της Αντικαρκινικής Εταιρίας Ροδόπης, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο Πολυλειτουργικό του Δήμου Κομοτηνής (δίπλα στο ξενοδοχείο «Ανατόλια»), στον 3ο όροφο.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Η πρόεδρος του Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Ροδόπης Σοφία Παπαναστασίου η αντιπρόεδρος Καλλιόπη Καρακούση, η γιατρός Λουΐζα Μπόργκι και το μέλος της Αντικαρκινικής και του Ερυθρού Σταυρού Αγγελική Καρχαδάκη, βρέθηκαν στο κοινωνικό ιατρείο την πρώτη μέρα της λειτουργίας του καλώντας όλους να συμβάλλουν στην προσπάθεια, γιατρούς, νοσηλευτές, φαρμακοποιούς και απλούς πολίτες. «Είναι μία ανάγκη για το νομό και πρέπει να στελεχωθεί από όλους», είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαναστασίου, σημειώνοντας ότι «δεν είναι πρωτοβουλία ενός ανθρώπου ή μίας ομάδας είναι κάτι στο οποίο όλοι μπορούν να συμβάλλουν». Διαπιστώνοντας μέσω του επαγγέλματός της ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι πλέον κάτι δεδομένο, «σαν γιατροί και σαν νοσηλευτές, μέσω της αντικαρκινικής εταιρείας, μπορούμε να προσφέρουμε και θα το κάνουμε. Συναντάμε περιστατικά ασθενών χωρίς ασφάλεια κάθε μέρα, δεν ανακαλύπτουμε ξαφνικά τον τροχό, είναι κάτι που όλοι το συζητάμε». Βέβαια, όπως ανέφερε και η ίδια, έχουν αυξηθεί στο νομό μας τα περιστατικών ανθρώπων, που έστω και πρόσκαιρα χάνουν το δικαίωμα ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα τόσον στον ίδιο τον ασφαλισμένο όσο και στα προστατευόμενη μέλη. «Αυξάνονται τα περιστατικά και αλλάζει και το προφίλ των ανθρώπων που πλέον στερούνται ιατρικής και φαρμακευτικής κάλυψης, δηλαδή μπορεί κάποιος πρόσκαιρα να βρεθεί χωρίς ασφάλεια, αυτό το κομμάτι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να τους κατευθύνουμε σε ό,τι χρειαστεί».

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΡΩΓΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Το Κοινωνικό Ιατρείο θα στελεχώνεται από ειδικούς γιατρούς (παθολόγους, ειδικούς γενικής ιατρικής, κλπ) και σύμφωνα με το πρόγραμμα του μηνός Μαρτίου θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη και Πέμπτη απογευματινές ώρες από 18.00 έως 20.30. Οι ώρες και οι μέρες θα αυξηθούν αν χρειαστεί και ανάλογα με την προσέλευση που θα υπάρξει. Αρωγοί στην προσπάθεια ιατρών, νοσηλευτών και εθελοντών της Αντικαρκινικής Εταιρείας μπορούν να είναι και οι ίδιοι οι πολίτες. Επειδή πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι ανασφάλιστοι, έχουν ανάγκη από την προσφορά όλων μας, πολίτες που διαθέτουν φάρμακα και δεν τα έχουν ανάγκη μπορούν να τα προσφέρουν στο γραφείο του Κοινωνικού Ιατρείου από Δευτέρα έως Τετάρτη 09.00 μέχρι 13.00 ή τις ώρες λειτουργίας του Ιατρείου. Το Κοινωνικό Ιατρείο θα χορηγεί φαρμακευτική αγωγή από φάρμακα τα οποία θα προσφέρουν οι πολίτες εθελοντικά. Πληροφορίες για το Κοινωνικό Ιατρείο Ροδόπης δίνονται στο τηλ. 25310 25200.
ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΣ, ΟΧΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ, ΛΕΕΙ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Επιφυλάξεις για τη λειτουργία του κοινωνικού ιατρείου διατύπωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Στέλιος Κυριαζίδης σημειώνοντας ότι πρέπει να στηριχτούν «οι δημόσιες δομές. Δε συναινούμε σε παροχή υπηρεσίας με τη δημιουργία κοινωνικών δομών, όταν υπάρχουν οι δημόσιες και ασφαλιστικές δομές, που στο νομό μας είναι το νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας και τα κοινωνικά ιατρεία. Πρέπει να ενισχυθούν οι κρατικές δομές. Δεν είμαστε αντίθετοι με το κοινωνικό ιατρείο, αλλά γιατί δεν επιδεικνύεται ανάλογη ευαισθησία για τη στελέχωση του νοσοκομείου Κομοτηνής; Γιατί με τόση ευκολία καταφεύγουμε σε κοινωνικές δομές»; «Είναι σεβαστή η γνώμη του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου, θέλουμε όλοι να είναι μαζί μας, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αν κάποιοι δε θέλουν να είναι μαζί μας, απάντησε η κ. Παπαναστασίου διευκρινίζοντας ότι το κοινωνικό ιατρείο απευθύνεται σε ανασφάλιστους ασθενείς σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε στο νοσοκομείο να πληρώσουν.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
Αρωγός στη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου θέλει να είναι και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης, αφού εκφράστηκε ενδιαφέρον από το διοικητικό συμβούλιο για την κάλυψη των φαρμάκων. «Η φαρμακευτική δαπάνη είναι ένα σημαντικό έξοδο για κάποιον που είναι ανασφάλιστος», τόνισε η Σοφία Παπαναστασίου και έκανε γνωστό, ότι, «θέλουμε να διασυνδεθούμε με το κοινωνικό φαρμακείο που θέλει να λειτουργήσει ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Ροδόπης, όπως επίσης και με εργαστήρια της πόλης για τη διενέργεια ιατρικών και άλλων εξετάσεων, γιατί πιστεύω ότι όλοι οι συνάδελφοι είναι ευαισθητοποιημένοι».

Κοινωνικές δομές στήριξης ανασφάλιστων και άπορων ασθενών λειτουργούν και στο Δήμο Αλεξανδρούπολη. Εκεί ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου, η μητρόπολη Αλεξανδρούπολης και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης αφουγκραζόμενοι την υφιστάμενη δυστυχία των πτωχών και ανασφάλιστων δημοτών, υλοποιούν το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο χώρο του Κέντρου Νεότητας απέναντι από το γήπεδο «Φώτης Κοσμάς». Οι ιατροί υπηρετούν το σύστημα Υγείας μέσα από το Νοσοκομείο και το ενισχύουν μέσα από το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο του Δήμου Αλεξανδρούπολης για τους ανασφάλιστους και μόνον δημότες, οι οποίοι θα εξετάζονται δωρεάν στο χώρο αυτό από εθελοντές γιατρούς, οι οποίοι θα επικουρούνται από εθελοντές νοσηλευτές και εθελοντές διοικητικούς υπαλλήλους, ενώ θα λαμβάνουν τα φάρμακά τους δωρεάν από το κοινωνικό φαρμακείο που θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο δίπλα στα εξεταστήρια.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News