Με τον Χρήστο Χατζόπουλο διασκέδασαν οι Κομοτηναίοι

Το «παράθυρο» που αξιοποιούν υπήκοοι τρίτων χωρών για να αγοράσουν (νόμιμα) ακίνητα στην ελληνική παραμεθόριο, εξηγεί στον «Χ» ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης Χρήστος Τερζίδης
Πανελλαδικό θέμα έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες η ανάπτυξη τουρκικού real estate σε Θράκη και Ανατολικό Αιγαίο. Το ζήτημα, όμως, δεν είναι μόνο σημερινό, αλλά αναπτύσσεται βαθμηδόν στο παρασκήνιο όλη την τελευταία δεκαετία. Από το 2011 που άλλαξε η νομοθεσία για την αγορά ακινήτων στην ελληνική παραμεθόριο, υπήκοοι τρίτων κρατών μπορούν να αγοράζουν (νόμιμα) ακίνητα σε Θράκη κι Ανατολικό Αιγαίο, αξιοποιώντας ένα πολύ συγκεκριμένο «παράθυρο» της Νομοθεσίας.
Δεκατέσσερα χρόνια μετά τη θέσπιση της νέας Νομοθεσίας, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, το «παράθυρο» αυτό δεν το έχει κλείσει καμία Κυβέρνηση, με το ζήτημα να έρχεται πλέον ξανά στην επιφάνεια, αφού ακόμη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας διαμαρτύρονται κοινοβουλευτικά σχετικά με τη στάση της Κυβέρνησης σε αυτό το μείζον εθνικό ζήτημα.

Το νομικό «παράθυρο»
Όπως εξήγησε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης Χρήστος Τερζίδης ο ίδιος ο Νόμος παρέχει τη δυνατότητα σε υπηκόους τρίτων κρατών να αγοράζουν ακίνητα σε Θράκη ή Ανατολικό Αιγαίο.
«Φυσικά ή νομικά πρόσωπα με ιθαγένεια ή έδρα εντός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης –άσχετα αν μέλη ή νόμιμοι εκπρόσωποι των νομικών προσώπων είναι υπήκοοι τρίτων χωρών- μπορούν να αποκτήσουν ακίνητα στις παραμεθόριες περιοχές, χωρίς να απαιτείται άδεια της αρμόδιας επιτροπής», ενημέρωσε και συνέχισε: «αυτό όπως αντιλαμβάνεστε δημιουργεί τις προϋποθέσεις καταστρατήγησης του σκοπού του Νόμου». Πολύ απλά, υπήκοοι τρίτων χωρών που δεν μπορούσαν προ το 2011 να αποκτήσουν ακίνητα στις παραμεθόριες περιοχές δίχως ενδελεχή έλεγχο, πλέον με το παραθυράκι του Νόμου, μπορούν να αποκτήσουν ακίνητα μέσω νομικών προσώπων που συνιστούν σε Ελλάδα ή άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
4 σοβαρές επισημάνσεις του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου
Ο Χρήστος Τερζίδης επίσης κατέστησε σαφείς προς κάθε κατεύθυνση τέσσερις σημαντικές επισημάνσεις, ως εξής:
1) Σύμφωνα με το άρθρο 114 του Ν. 3978/2011 φυσικά ή νομικά πρόσωπα με ιθαγένεια ή έδρα εντός των κρατών μελών της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών, ασχέτως αν μέλη ή νόμιμοι εκπρόσωποι των νομικών προσώπων, που εδρεύουν στα παραπάνω κράτη είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, μπορούν να αποκτήσουν ακίνητα στις λεγόμενες παραμεθόριες περιοχές χωρίς να απαιτείται άδεια της αρμόδιας Αρχής.
2) Οι συμβολαιογράφοι, που καλούνται να συντάξουν και να υπογράψουν τέτοια συμβόλαια και προβαίνουν στην υπογραφή τους ενεργούν απόλυτα σύννομα σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη, όπως προκύπτει από το γράμμα του Νόμου, αλλά και όπως ερμηνεύθηκε με Εισαγγελική γνωμοδότηση και με Δικαστικό Βούλευμα.
3) Ο εφαρμοστής του Δικαίου συμβολαιογράφος δεν δύναται να ενεργεί διαφορετικά από τα οριζόμενα από την Πολιτεία με τις κείμενες διατάξεις Νόμου και δεν μπορεί να διώκεται ποινικά ή πειθαρχικά εφαρμόζοντας αυτά, που ρητά ορίζουν κείμενες διατάξεις.
4) Στην διακριτική ευχέρεια της Πολιτείας είναι αν θα πρέπει να διατηρήσει ή να τροποποιήσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αν κρίνει ότι διακυβεύονται τα Εθνικά συμφέροντα.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News