14η Μαΐου: Η εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε την απελευθέρωση της Θράκης

Οι δύο νεαροί έκαναν στάση στην Κομοτηνή και διαφήμισαν το παραδοσιακό προϊόν στους πολίτες
Γυρίζουν την Ελλάδα με ένα βαν και πωλούν γραβιέρες. Ο λόγος για δύο νεαρούς από την περιοχή Μυλοποτάμου Ζωνανιών Κρήτης, που για δεύτερη χρονιά κάνουν το γύρο της χώρας, για πουλήσουν το εμπόρευμα που παράγουν στον τόπο τους. Ιδιοκτήτης του τυροκομείου ο Παναγιώτης Φραγκιαδάκης, οδηγός του μίνι βαν, που εκτελεί το δρομολόγιο μαζί με έναν βοηθό, τον Νίκο Έξαρχο. Την Τετάρτη βρέθηκαν στην πόλη μας. Στάθμευσαν στην οδό Ορφέως και ο βοηθός Νίκος Έξαρχος κρατώντας στο χέρι ένα κομμάτι γραβιέρας και ένα μαχαίρι παρακινούσε τους περαστικούς και τους θαμώνες των καταστημάτων να πάρουν μία γεύση από το παραδοσιακό αυτό προϊόν. Οι περισσότεροι εντυπωσιασμένοι από τη γεύση, αποφάσισαν να το αγοράσουν, ενισχύοντας και τις πωλήσεις των δύο νεαρών που με κόπο προσπαθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου να προωθήσουν την γραβιέρα, ένα είδος τυριού που η Κρήτη ξέρει να παράγει.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ
Ο Παναγιώτης Φραγκιαδάκης, διατηρεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ένα τυροκομείο όπου παρασκευάζει με παραδοσιακό τρόπο αγνά προϊόντα της ελληνικής γης. Γραβιέρα, κεφαλοτύρι, ανθότυρο και μυτζήθρα είναι τα προϊόντα που παράγει το τυροκομείο. Επειδή όμως η Κρήτη είναι κορεσμένη αγορά, αποφάσισε να κάνει γνωστό το προϊόν του σε όλη την Ελλάδα. Έτσι για δεύτερη χρονιά, γυρίζει την χώρα, με το βαν μεταφέροντας μαζί σε ειδικές συσκευασίες τα προϊόντα που παράγει. Η περιοδεία δεν γίνεται μόνο στη διάρκεια του καλοκαιριού, δήλωσε στο «Χ», κάνοντας γνωστό ότι, όλο το χρόνο, πουλά με αυτό τον τρόπο το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του. «Πουλάω γραβιέρες με σκοπό να πάρω μετρητά. Να πουλήσω τα προϊόντα μου. Έχω δικό μου τυροκομείο και φτιάχνω διάφορα τυροκομικά προϊόντα. Τα διαθέτουμε και στην Κρήτη όμως επειδή το νησί είναι γεμάτο από τυροκομεία τα βγάλαμε προς τα έξω. Είναι δύο χρόνια τώρα που το κάνω, χειμώνα και καλοκαίρι».

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Το δρομολόγιο ξεκινά κάθε φορά από τον Πειραιά. Σε όποια πόλη και αν σταθούν διαφημίζουν το προϊόν, το οποίο όπως εξομολογείται αγοράζει ο καταναλωτής γιατί πέρα από τη γεύση έχει και καλή τιμή. Πωλείται σχεδόν σε τιμές χονδρικής, στα 13 ευρώ το κιλό, ενώ στα ράφια του σούπερ μάρκετ η γραβιέρα Κρήτης αγγίζει έως και 16 και 17 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά στον τρόπο παρασκευής του προϊόντος, όλα γίνονται με παραδοσιακό τρόπο και απαιτεί σκληρή δουλειά και γνώση του αντικειμένου, είπε ο τυροκόμος από την Κρήτη. «Το προϊόν παράγεται από 90% πρόβειο γάλα και 10% κατσικίσιο. Το τυροκομείο μου, παράγει σχετικά μικρή ποσότητα, περίπου 40-50 τόνους». Από αυτά, φροντίζει να έχει περίπου τρεις τόνους σε κάθε περιοδεία. «Σε όλη την Ελλάδα προτιμούν το κρητικό προϊόν. Στην αγορά τα γνωστά προϊόντα, είναι πολύ πιο ακριβά και δεν είναι τόσο καλής ποιότητας. Είναι βιομηχανίας, άλλο να πάρεις τυρί από τυροκομείο και άλλο από βιομηχανία, γιατί δεν έχει συντηρητικά, είναι πιο καθαρό, είναι καθαυτού γάλα».
Πάντως, ακόμα και αυτός ο τρόπος πώλησης του προϊόντος δεν επιφέρει πολλά κέρδη στους παραγωγούς. Τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής είναι πολλά, εφόσον διανυκτερεύουν σε ξενοδοχεία. Ένα μεροκάματο μένει στο τέλος, δήλωσε, υποστηρίζοντας πως αυτός ο τρόπος προώθησης βοηθά τους παραγωγούς, γιατί πληρώνονται απευθείας από τον καταναλωτή.
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News