14η Μαΐου: Η εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε την απελευθέρωση της Θράκης

Είναι επικίνδυνες για τους πολίτες και απάνθρωπες για τους γιατρούς, σύμφωνα με την πενταμελή επιτροπή αγώνα
Στην περικοπή δεδουλευμένων εφημεριών του μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου κατά 30-35%, στην εξαγγελία νέων περικοπών στα ειδικά μισθολόγια και στη μείωση του κονδυλίου των εφημεριών, αντιδρούν μεταξύ άλλων οι γιατροί του νοσοκομείου Κομοτηνής. Καταγγέλλουν ότι η συρρίκνωση του κονδυλίου που προβλέπεται για τις εφημερίες, θα φέρει μείωση του αριθμού των εφημερευόντων, συνεπώς και επισφαλή προγράμματα εφημεριών. Έτσι εκτιμούν ότι οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να περικόψουν τα ασφαλή προγράμματα εφημερίας των επιστημονικών συμβουλίων και να αναλάβουν την ευθύνη εφαρμογής προγραμμάτων που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νοσοκομείων. Για τους λόγους αυτούς προχώρησαν σε επ’ αόριστον επίσχεση εργασίας από τη Δευτέρα, εξυπηρετώντας τα επείγοντα περιστατικά που καταφθάνουν. Οι γιατροί κατέληξαν στις αποφάσεις αυτές, στην πρόσφατη μαζική γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν στο χώρο του νοσοκομείου, όπου εξέλεξαν και πενταμελή επιτροπή αγώνα. Σε συνέντευξη Τύπου, η πενταμελής επιτροπής εξέθεσε τα προβλήματα του νοσοκομείου, κάνοντας λόγο για απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και για περικοπές που βάζουν σε κίνδυνο την «υγεία» των συμπολιτών μας.

ΑΤΥΠΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
Για άτυπη στάση πληρωμών, μίλησε ο Αλέξανδρος Γκότσης διευθυντής στην καρδιολογική και μέλος της πενταμελούς επιτροπής αγώνα. «Δεν κάναμε κινητοποιήσεις όταν έπρεπε», και τώρα κόβουν και αυτά «που μας υποσχέθηκαν ότι θα μας δώσουν». Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως ανέφερε, έχει υποβαθμίσει και απαξιώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς νομοθετεί με προχειρότητα, χωρίς προγραμματισμό και συνέπεια. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της υγείας, παραδέχθηκε ότι, οι απλοί πολίτες είναι εκείνοι που θα υποστούν τις συνέπειες και τόνισε ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της γενικότερης υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας. Αναφερόμενος στο ζήτημα των εφημεριών, είπε πως το υπουργείο προχώρησε σε μία οριζόντια περικοπή του ποσού που προβλέπεται για κάθε νοσοκομείο, χωρίς να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν. Συνολικά εκτιμάται ότι από όλα τα νοσοκομεία, έχουν περικοπεί σε ποσοστό 30-35%. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο Κομοτηνής, το κονδύλι των εφημεριών έφτανε τα 240-260 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως, ενώ μετά την περικοπή το υπουργείο Υγείας, ενέκρινε ποσό ύψους 160 χιλ ευρώ για τις δεδουλευμένες εφημερίες των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου, αλλά και για τις εφημερίες που θα γίνουν από τον Απρίλιο και μετά. Αυτό αυτόματα οδήγησε στην περικοπή των εφημεριών στο νοσοκομείου, απόφαση που έλαβε η διοίκηση σε αντίθεση με την εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, δήλωσε ο κ. Γκότσης. Η εξέλιξη αυτή κάνει επικίνδυνες τις εφημερίες για τους αρρώστους και απάνθρωπες για τους γιατρούς, σχολίασε. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με το νέο πρόγραμμα έγινε περικοπή ενός γιατρού από το Κέντρο Υγείας Σαπών, που σημαίνει ότι από εδώ και στο εξής θα εφημερεύει μόνο ένας γιατρός, ο οποίος καλείται να είναι σε συνεχή ετοιμότητα επί 32 ώρες.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου της πενταμελούς επιτροπής αγώνα του νοσοκομείου Κομοτηνής
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Ο κ. Γκότσης μίλησε για το διοικητή του νοσοκομείου, αναγνωρίζοντας το έργο που έχει επιτελέσει από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του. Είναι ίσως ο καλύτερος διοικητής που είχε το νοσοκομείο εκτίμησε, λέγοντας ότι έχει βρει λύσεις σε προβλήματα του νοσοκομείου. «Έχει ασχοληθεί πραγματικά με τα προβλήματα, έχει δώσει λύσεις κάνοντας και παρατυπίες πολλές φορές, παρατυπίες όμως απαραίτητες για την λειτουργία των κλινικών και βέβαια την εξυπηρέτηση των ασθενών. Στο συγκεκριμένο θέμα νομίζω ότι η στάση του είναι λάθος. Θα έπρεπε από την ώρα που δόθηκαν αυτά τα κονδύλια από το υπουργείο Υγείας, μαζί με τον διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, να κατέβουν στο υπουργείο, να διεκδικήσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν, με επιχειρήματα που μπορούμε να τους δώσουμε και έχουμε άλλωστε ατελείωτα, να διεκδικήσουν την επαναφορά του ποσού στα επίπεδα αυτά που πρέπει να είναι και αν τελικά δεν κατάφερναν τίποτα να γύριζαν πίσω και να επέβαλλαν τις παραιτήσεις τους. Αυτή η ευθύνη που πήραν νομίζω τους εκθέτει».
ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Για τα προβλήματα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη μίλησε ο Γιώργος Πιλιλίτσης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σαπών. Εκεί εκτός από τις μειωμένες εφημερίες έντονο είναι και το πρόβλημα πρώτων υλών, αλλά και της υποδομής. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το Κέντρο Υγείας Σαπών ενώ διαθέτει επτά ιατρεία δεν καλύπτεται από κανένα νοσηλευτή.
Οι μοναδικοί νοσηλευτές είναι ο υπεύθυνος νοσηλευτικής υπηρεσίας και η εφημερεύουσα. «Αυτό ως αποτέλεσμα για το γιατρό, να πρέπει να γράψει στο βιβλίο ασθενών, να εξετάσει τον ασθενεί και να του βγάλει τη συνταγή, η οποία αργεί να βγει. Όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να γίνουν, ενώ περιμένουν 30-40 άτομα. Ακόμη και οι εκτυπωτές που βρίσκονται σε κάθε ιατρείο, είναι δώρο των φαρμακοποιών. Είναι πραγματικά ντροπή αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχουν ράμματα, λαβίδες για συρραφή ενός θλαστικού τραύματος, ασθενοφόρα χωρίς οδηγούς».
Όλα αυτά συμβαίνουν στο Κ.Υ. Σαπών το οποίο εκτός από τον πληθυσμό του δήμου αλλά και της περιοχής των Αρριανών έχει να καλύψει και πολλούς οικισμούς του νομού Έβρου». Το υπουργείο δείχνει να αδιαφορεί μπροστά σε αυτά τα προβλήματα, ανέφερε ο κ. Πιλιλίτσης μη γνωρίζοντας τι συνέπειες θα έχει αυτή η κατάσταση στη ζωή των πολιτών.
ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Εκπροσωπώντας τους ειδικευόμενος γιατρούς η Χριστίνα Πέτρου, δήλωσε ότι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της πολιτικής είναι οι νέοι γιατροί. Οι ειδικευόμενοι, που θα πρέπει να επιβιώσουν με τους μειωμένους μισθούς, παρά τα χρόνια σπουδών τους. Απευθυνόμενη στους πολίτες της Ροδόπης, ζήτησε να δείξουν κατανόηση. «Αντιλαμβάνομαι ότι ο αγώνας μας θα προκαλέσει κάποια προβλήματα στο κοινό και είναι απόλυτα κατανοητό.
Εισπράττουμε καθημερινά την αγανάκτηση του κόσμου, απλά και εμείς είμαστε μια ομάδα που πλήττεται εξίσου, δεν είμαστε ελίτ όπως μπορεί να θέλει να προβάλλεται προς τα έξω, ειδικά εμείς οι νέοι ειδικευόμενοι σπουδάζουμε τόσα χρόνια και απλά φτάνουμε σε ένα σημείο να νιώθουμε ότι ματαιώνονται οι κόποι μας, δηλαδή δεν μιλάμε μόνο για οικονομική κατάρρευση, μιλάμε για ηθική κατάρρευση».
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News