Χρ. Τοψίδης: Με σταθερά βήματα και πνεύμα συνεργασίας η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλάζει
Θ. Σαββίδης: "Πιστοποιημένη ποιότητα η παραδοσιακή κουζίνα"
Εμπρός ...πίσω, συνιστούν οι ειδικοί της γαστρονομίας, οι οποίοι βρίσκουν τα 'μυστικά' μιας ισορροπημένης διατροφής στην παραδοσιακή κουζίνα. Τα πιάτα που έχουν αντέξει στον χρόνο και αναθρέψει εκατομμύρια Έλληνες, είναι αφενός ο δρόμος προς μια υγιεινή διατροφή κι αφετέρου η ελληνική γαστρονομική ατραξιόν.
Καθηγητής στο τμήμα Βιολογίας στο ΑΠΘ και, συγκεκριμένα, στον τομέα Βοτανικής, ο Θωμάς Σαββίδης, μας μιλάει περί διατροφής. "Οι εκδηλώσεις γαστρονομίας είναι πάντοτε ενδιαφέρουσες, γιατί όλοι έχουμε άποψη και ενδιαφέρον", λέει πρώτα για την παρουσία του στο 3ο έτος ποντιακής γαστρονομίας στο Θρυλόριο και μετά ξεκινάει τη ...διάλεξη.
"Για μένα γαστρονομία σημαίνει σωστή διατροφή, και σωστή διατροφή σημαίνει ποιότητα ζωής. Η σωστή διατροφή είναι μεγάλο ζητούμενο στις μέρες μας, γιατί συνδέεται με τη ζωή. Σήμερα που υπάρχει αφθονία αγαθών, τουλάχιστον στις καταναλωτικές κοινωνίες όπως οι δικιές μας, παρόλα αυτά η διατροφή παραμένει πρόβλημα. Για παράδειγμα στην αμερικανική κοινωνία υπάρχουν πάρα πολλά αγαθά, όμως το διατροφικό τους πρόβλημα είναι πολύ πιο μεγάλο σε σχέση με τους φτωχότερους λαούς", εξηγεί και στη συνέχεια προσθέτει ότι "στην αναζήτηση της σωστής διατροφής, ψάχνουμε παραδοσιακές συνταγές και παλιά πρότυπα, γιατί η παραδοσιακή κουζίνα έχει δοκιμαστεί στον χρόνο και, εφόσον επέζησε, σημαίνει ότι είναι σημαντική διατροφή, είτε προέρχεται από τον Πόντο, είτε από την Θράκη, είτε από άλλα μέρη. Οτιδήποτε παραδοσιακό είναι δοκιμασμένο κι αποτελεί πιστοποίηση ποιότητας".
Εκεί και η Κική Εμμανουηλίδου, σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. "Τα παραδοσιακά προϊόντα έχουν γίνει 'μόδα'. Ο κόσμος κάνει μεγάλη στροφή στο παραδοσιακό φαγητό. Γυρίζουμε χρόνια πίσω, γιατί εκεί βρίσκουμε την υγεία μας και τις καλές γεύσεις. Σε αυτή την πλευρά κατευθυνόμαστε κι εμείς ως λέσχη, παρουσιάζοντας την παραδοσιακή κουζίνα με νέα τεχνοτροπία και διαφορετικό στήσιμο πιάτου, ώστε να είναι πιο εντυπωσιακή", εξηγεί για την παραδοσιακή κουζίνα, ενώ σχετικά με τον -όψη- εκσυγχρονισμό της τονίζει χιουμοριστικά πως "πρώτα χορταίνει το μάτι και μετά το στομάχι μας".
Παράλληλα, η σεφ μιλάει για την ποιότητα της ελληνικής κουζίνας, την οποία πρέπει να αναδείξουμε ως 'γαστρονομικό τουρισμό'. "Κάνουμε πολλές προσπάθειες, και συνεργαζόμαστε σε τουριστικά μέρη όπως η Χαλκιδική με τους φορείς, γιατί θέλουμε να αναδείξουμε την Ελλάδα ως έναν τουριστικό γαστρονομικό προορισμό. Σαν της Ελλάδας τα προϊόντα και φαγητά, λόγω του ήλιου, του κλίματος και της παράδοσης, δεν υπάρχουν καλύτερα", εξηγεί σχετικά.
Επομένως, αν ψάχνετε να φάτε κάτι υγιεινό μην ψάξετε ...μακριά, παρά στο συνταγολόγιο της γιαγιάς σας.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News