Ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης στις παραλίες Αρωγής, Φαναρίου, Μέσης και Μολυβωτής | xronos.gr
ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης στις παραλίες Αρωγής, Φαναρίου, Μέσης και Μολυβωτής

29/06/12 - 12:00
dimotikes_ompreles.jpg

Μοιραστείτε το

Αλλάζουν τα δεδομένα στη διαχείριση της παραλιακής ζώνης για να αποφευχθούν φαινόμενα όπως τα φετινά Φορείς και πολίτες θα καταθέσουν τις προτάσεις τους,το σχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στο φθινόπωρο και θα ισχύσει από το καλοκαίρι του 2013

Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του Δήμου Κομοτηνής, το οποίο όμως θα τεθεί σε εφαρμογή από το επόμενο καλοκαίρι, επιχειρεί η δημοτική αρχή να βάλει επιτέλους μία τάξη στην παραλιακή ζώνη. Το σχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση μέσα στο καλοκαίρι και αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέχρι τον Οκτώβριο. Μάλιστα στην σχετική προγραμματική σύμβαση που καλείται «Δημιουργία και υποστήριξη ολοκληρωμένου σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του Δήμου Κομοτηνής» συμμετέχει και η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Από αυτήν άλλωστε αναμένεται να καθοριστεί το ποσό με το οποίο θα συμμετέχει στη σύμβαση προκειμένου το θέμα να εισαχθεί προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Ο μη καθορισμός του ποσού αυτού ήταν ο λόγος για τον οποίον το θέμα δε τέθηκε προς συζήτηση στη συνεδρίαση του σώματος το βράδυ της Τετάρτης, οπότε και έλαβε αναβολή για επόμενη συνεδρίαση. 


ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ

Η αναφορά όμως αυτή στο ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Κομοτηνής έδωσε την ευκαιρία στον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη να μιλήσει αναλυτικά για την άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες  μέρες στις παραλίες Αρωγής και Φαναρίου προκαλώντας τη δυσφορία χιλιάδων πολιτών της Ροδόπης και γειτονικών νομών που επισκέπτονται τις περιοχές για να απολαύσουν το μπάνιο τους. Για ένα ιδιότυπο μορατόριουμ που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά έσπασε ήδη από την περσινή χρονιά, έκανε λόγο ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι «πέρσι το διαχειριστήκαμε με αποτέλεσμα να μη στερηθούν τίποτα οι παραλίες Αρωγής και Φαναρίου ως τουριστικός πόλος έλξης και φυσικά να μην στερηθούν οι δημότες μας. Φέτος όμως είχαμε κάποιες παρεκτροπές με αποτέλεσμα πλέον να εκφεύγει από τη δική μας αρμοδιότητα το να διαχειριστούμε την κατάσταση αυτή. Όμως οι δημότες μας έχουν το δικαίωμα να απολαμβάνουν στοιχειώδεις υποδομές όταν πηγαίνουν να κάνουν το μπάνιο τους γι’ αυτό και εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να βρεθεί μία λύση στα γνωστά μπαράκια με όλα τα προβλήματα που συναντάμε». 

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ 2012

Στις παραλίες Αρωγής, Φαναρίου και Μέσης, όπως έγινε γνωστό από τον δήμαρχο, ισχύσουν διαφορετικά καθεστώτα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κατά περιοχή και κατά περίπτωση. Συγκεκριμένα υπάρχουν δύο βασικές διαφοροποιήσεις σχετικά με τη χρήση της ακτής. Το τμήμα από το δίαυλο μεταξύ Αρωγής και Φαναρίου με κατεύθυνση προς το Φανάρι η κυριότητα ανήκει στην Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου (πρώην ΕΤΑ). Το τμήμα από το δίαυλο και ανατολικά μέχρι και τη Μέση είναι στην κυριότητα της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ). Υπάρχει μία κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) του 2008 με βάση την οποία σε όλη την Ελλάδα οι ακτές της ΚΕΔ περιέρχονται κατά χρήση στους ΟΤΑ με ημερομηνία λήξης την 31 – 12 ? 2012. Δυνάμει αυτής της ΚΥΑ ο Δήμος έχει το δικαίωμα της εκμετάλλευσης. Για το άλλο τμήματα που ανήκει στην πρώην ΕΤΑ ο Δήμος δεν έχει αυτό το δικαίωμα εκμετάλλευσης, παρόλα αυτά μέχρι και σήμερα δραστηριοποιούνται εκεί επιχειρήσεις με οικοδομικές άδεις που έχει εκδώσει ο Δήμος Αιγείρου και μισθωτήρια που έχει συνάψει ο Δήμος Αιγείρου. 

ΤΡΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Σε ότι αφορά το καθεστώς των επαγγελματιών, υπάρχουν τρεις κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι οι επαγγελματίες που έχουν μισθώσει από τον πρώην Δήμο Αιγείρου οκτάγωνα τα οποία είχαν κατασκευαστεί νομότυπα με οικοδομικές άδειες. Στη δεύτερη κατηγορία υπάγεται το παλιό στρατιωτικό κτίσμα, όπου σήμερα βρίσκεται η επιχείρηση του κ. Πιλικίδη, το οποίο μπορεί να υπάγεται στο καθεστώς των ΕΤΑ, αλλά είναι διαφορετικό γιατί εκεί υπάρχει κτίριο μονίμου μορφής. Και η τρίτη κατηγορία επαγγελματιών είναι αυτοί που δραστηριοποιούνται στην παραλία με τροχήλατες καντίνες, τις οποίες το 2009 είχε προμηθευτεί και είχε εκμισθώσει με δημοπρασία ο Δήμος Αιγείρου. 

ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΙΩΝ

Ο Δήμος Κομοτηνής από πέρσι ως διάδοχος του Δήμου Αιγείρου κλήθηκε να διαχειριστή αυτή την κατάσταση. «Αυτή λειτουργούσε ομαλά όπως λειτουργούν οι αντίστοιχες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα για περισσότερα από 10 χρόνια μέσα σε ένα καθεστώς ημινομιμότητας, αλλά σε κάθε περίπτωση νομότυπα», όπως χαρακτηριστικά είπε ο δήμαρχος, προσθέτοντας, «με αποτέλεσμα ορισμένες δικαστικές περιπέτειες στις οποίες είχαν εμπλακεί στο παρελθόν οι επιχειρηματίες και ο Δήμος Αιγείρου να έχουν θετικά αποτελέσματα. Το 2009 ξεκίνησαν τα πρώτα σύννεφα και το 2010 εντάθηκαν με έναν ιδιότυπο επιχειρηματικό ανταγωνισμό που αναπτύχθηκε ανάμεσα σε παλιούς και νέους επιχειρηματίες. Ο ανταγωνισμός αυτός έφτασε στα φόρτε του το 2011 οπότε πιάσαμε στα χέρια μας ως δημοτική αρχή αυτή την «καυτή πατάτα». Στο διάστημα βέβαια αυτό έτρεχαν νόμιμες άδειες και νόμιμες μισθώσεις, νομότυπες, λέω εγώ, αλλά δεν είμαι αυτός που θα κρίνει. Άρχισε λοιπόν ένας πόλεμος με καταγγελίες, όχι από όλους, η οποία οδήγησε και τον Δήμο σε μία εμπλοκή διοικητικής και ενδεχομένως και δικαστικής μορφής». 

Η διαχείριση έκανε το περσινό καλοκαίρι ο Δήμος Κομοτηνής είχε θετικά αποτελέσματα και η παραλία λειτούργησε κανονικά. Άλλωστε, όπως επισήμανε ο δήμαρχος, «η σκοπιμότητά της δεν είναι να κερδίζουν οι επιχειρηματίες, αλλά αφενός να λειτουργεί η παραλία προς όφελος των πολιτών και αφετέρου να αποτελεί πόλο έλξης για τουρισμό ακόμα και εκτός των συνόρων της Ροδόπης. Από τη λήξη της περσινής σεζόν μπήκαμε στη διαδικασία εξεύρεσης μίας λύσης, ώστε στο κύμα αλληλοκαταγγελλιών που περιμέναμε ότι θα συμβεί και φέτος να είχαμε δημιουργήσει ένα κοινωνικό τείχος προστασίας, ώστε να μην κινδυνεύει η λειτουργία της παραλίας. Οι προσπάθειές μας προσέκρουσαν όχι τόσο στις καταγγελίες, τις οποίες τις περιμέναμε και φέτος ήταν πιο έντονες, αλλά κυρίως στην απόφαση της ΕΤΑ να χαρακτηρίσει ως καταπατητές το Δήμο, την τοπική κοινότητα και τους επιχειρηματίες. Η δεύτερη εμπλοκή σημειώθηκε λόγω της αναμονής να εκδοθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου για τις τρεις τροχήλατες καντίνες, η οποία εκδόθηκε πριν 10 μέρες και σύμφωνα με αυτή οι άδειες που είχαν δοθεί από τον πρώην Δήμο Αιγείρου είναι άκυρες». 

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΞΑΠΛΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΜΠΡΕΛΕΣ

Αγοράζοντας ξαπλώστρες και ομπρέλες τις οποίες θα διαθέσει δωρεάν στους λουόμενους των παραλιών επιχειρεί να  λύσει προσωρινά το θέμα η δημοτική αρχή. Οι δημοτικές ξαπλώστρες και ομπρέλες θα αναπτυχθούν στα τμήματα της παραλιακής ζώνης, που είναι κενά, ώστε αφενός οι επισκέπτες να μην στριμώχνονται σε όσα καταστήματα λειτουργούν εκεί και αφετέρου να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο φυγής επισκεπτών οι οποίοι θα αναζητούν, αλλά δε θα βρίσκουν ξαπλώστρα για να καθίσουν. Για το σκοπό αυτό έγινε τροποποίηση του προϋπολογισμού του Δήμου Κομοτηνής και για την αγορά τους θα διατεθεί ένα κονδύλι 60.000 ευρώ. 
Συνολικά η αξιοποίηση της παραλίας από το καλοκαίρι του 2013 εντάσσεται σε ένα οργανωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης για το Δήμο Κομοτηνής, ο οποίος μέσα στο καλοκαίρι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου φορείς και δημότες, να καταθέσουν τις προτάσεις τους και μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σχεδιασμό εντάσσεται εκτός από τις παραλίες Αρωγής, Φαναρίου και Μέσης και η παραλία της Μολυβωτής. Στοιχεία του στρατηγικού σχεδιασμού παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο ελληνογερμανικού φόρουμ στην Καβάλα με θέμα τον τουρισμό, όπου απέσπασε θετικά σχόλια από Γερμανούς φορείς του τουρισμού, αλλά και από εκπροσώπους ΟΤΑ ελληνικών περιοχών.
 
Δήμητρα Συμεωνίδου

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr