Ενότητα των επαγγελματιών διδάσκει στην Κομοτηνή η Αλεξανδρούπολη

Από την δημιουργό τους Μελίνα Τάσσου που έδωσε το στίγμα του τοπικού κρασιού και τους έκανε συμμέτοχους στην προσπάθειά της να διαδοθεί ότι το κρασί είναι το πιο φυσικό προϊόν Σαφής εξαγωγικός ο προσανατολισμός των κρασιών που εκτός των 10 πολιτειών των ΗΠΑ, ταξιδεύουν σε Γερμανία, Βέλγιο, Κύπρο, Πολωνία, ενώ χώρες άμεσης στόχευσης είναι οι Αυστρία, Μάλτα και Ολλανδία
Η Μελίνα Τάσσου, γεωπόνος και οινολόγος του Bordeaux, με πλούσια οινοποιητική εμπειρία από την Γαλλία και την Αυστραλία που εφαρμόζει τις γνώσεις της στο αμπέλι και στην οινοποίηση ήταν η ομιλήτρια στο διήμερο οινογνωσίας που διοργάνωσε η κάβα Οινολόγιο, υιοθετώντας μια πιο άμεση και ζεστή σχέση με τους πελάτες της. Γύρω από ένα τραπέζι με τα ποτήρια γεμάτα κόκκινο κρασί Κίκονες, η Μελίνα τους ταξίδεψε σε όλη την διαδικασία για να φθάσει ως τελικό προϊόν το κρασί ξεκινώντας από τον ιδιόκτητο αμπελώνα τους στη Μαρώνεια του Ν. Ροδόπης. Ένα αμπελώνα βιολογικής γεωργίας συνολικής έκτασης 100 στρ. φυτεμένο με ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες τον οποίον επιβλέπει ο αδελφός της γεωπόνος Βασίλης Τάσσου.

Η φιλοσοφία των «Κικόνων» είναι βασισμένη στην τεχνογνωσία του Μπορντώ γύρω από την υγιεινή και την τεχνολογία, στην οινοποιητική μέθοδο της Βουργουνδίας και στις αμπελουργικές τεχνικές της Αυστραλίας. Τα σταφύλια διαλέγονται προσεκτικά στο χέρι από δέκα έως δεκαπέντε γυναίκες σε κυλιόμενο τάπητα πριν ξεκινήσει η διαδικασία της οινοποίησης, ώστε να απομακρυνθεί οτιδήποτε ξένο προς ένα υγιές τσαμπί σταφύλι. Με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του κρασιού ως φυσικού προϊόντος γίνεται η ελάχιστη δυνατή τεχνολογική παρέμβαση της οινοποιού κατά την παραγωγή του.
Τα κόκκινα κρασιά των «Κικόνων» ωριμάζουν σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για δώδεκα μήνες και εμφιαλώνονται αφιλτράριστα, ώστε να μην χάνουν τα αρωματικά και γευστικά τους χαρακτηριστικά.
Στην κάβα Οινολόγιο επί της Νικολάου Ζωΐδη οικοδεσπότες ήταν ο Νώντας Σταυρίδης με την σύζυγό του Δήμητρα, ενώ οι τυχεροί πελάτες του διημέρου απόλαυσαν εξαιρετικές στιγμές που δείχνουν ότι οι νέοι επιστήμονες αγαπούν και υπερασπίζονται το επάγγελμά τους επιμένοντας να προωθούν το προϊόν τους με σύγχρονους τρόπους. Τα κρασιά Κίκονες έχουν ήδη στο ενεργητικό τους πάνω από 10 βραβεύσεις και διακρίσεις. Όπως θα πει η κ. Τάσσου ο αδελφός της έλειπε σε ταξίδι προώθησής τους στο Βέλγιο και την Αυστρία, ενώ φέτος θα ταξιδέψουν στην Μάλτα και την Ολλανδία εκτός από τις 10 πολιτείες των ΗΠΑ, την Κύπρο, Γερμανία και Πολωνία όπου ήδη εξάγονται. Το συγκεκριμένο κρασί μπορείτε να απολαύσετε σε πολλά βραδινά στέκια της Κομοτηνής, να το αποκτήσετε από τις κάβες της πόλης, αλλά και από το μάρκετ Βασιλόπουλου και την ΕΑΣ. «Ο κόσμος στρέφεται στο κρασί γιατί το αναγνωρίζει ως απόλυτα φυσικό προϊόν», θα πει η Μελίνα Τάσσου που εξηγεί με απλό και πειστικό τρόπο την διαδρομή από το χωράφι το αμπέλι μέχρι το κρασί, την εμφιάλωση, τυποποίηση και κατανάλωση. Η περσινή χρονιά ήταν τελικά μια ευλογημένη χρονιά για την εταιρία αφού υπήρχε φυσική ωρίμανση, βοήθησε καταλυτικά ο καιρός και όλα συναινούν για μια πολύ καλή παραγωγή.
Ήδη αυτή την περίοδο τελειώνει το Κίκονες Ροζέ 2010, ένα κρασί που αυξάνει τις πωλήσεις του και κατακτά το οινόφιλο κοινό.
Η ευχάριστη είδηση είναι ότι η Μελίνα Τάσσου θα επισκεφθεί στις 16-17-19 το Οινόραμα στην Αθήνα και θα κάνει παρουσίαση των κρασιών Κίκονες στην σχολή Le monde σε σεφ σωμελιέ κι επαγγελματίες του κλάδου. Πάντα τέτοια!
Μ.Μ.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News