Με τον Χρήστο Χατζόπουλο διασκέδασαν οι Κομοτηναίοι

Οι μικροβιολόγοι στην περιοχή μας κλείνουν τα εργαστήρια τους μέχρι 30 Νοεμβρίου διαμαρτυρόμενοι για τη συνεχή και καταχρηστική επιβολή μέτρων τα οποία πλήττουν τη βιωσιμότητα όλων των ιδιωτικών εργαστηριακών μονάδων
Θέτουν θέμα επιβίωσης και προχωρούν στο κλείσιμο των ιδιωτικών εργαστηρίων τους έως και τις 30 Νοεμβρίου. Οι μικροβιολόγοι στη Ροδόπη διαμαρτύρονται για τη συνεχή και καταχρηστική επιβολή μέτρων τα οποία πλήττουν τη βιωσιμότητα όλων των ιδιωτικών εργαστηριακών μονάδων. Κύριο αίτημα των μικροβιολόγων που κινητοποιούνται σε όλη τη χώρα είναι να μπει ένα τέλος στον μηχανισμό υποχρεωτικής και αυτόματης επιστροφής χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ (clawback) λόγω υπέρβασης της προϋπολογισθείσας δαπάνης.
«Έχουμε γίνει χρηματοδότες της Ελληνικής Πολιτείας», λέει με αγανάκτηση ο μικροβιολόγος Δημήτρης Θεμελίδης, εξηγώντας ότι «από το 2013 εφαρμόστηκε το σύστημα αυτόματης επιστροφής Clawback στις εποχές των μνημονίων για να αποταμιευτούν κάποια χρήματα. Αυτό διήρκησε μέχρι το 2018, αλλά πήρε παράταση μέχρι το 2021 και πλέον παίρνει νέα παράταση μέχρι το 2025. Φαίνεται ότι αυτό το σύστημα βόλεψε. Έχουμε γίνει χρηματοδότες της ελληνικής Πολιτείας». Σύμφωνα με τον ίδιο που μίλησε το ράδιο Χρόνος 87.5fm, η Πολιτεία δεν δείχνει να έχει καλή διάθεση ως προς τη συζήτηση και επίλυση της κατάστασης που έχει διαμορφώσει όλα αυτά τα χρόνια η εφαρμογή του Clawback στα ιδιωτικά εργαστήρια, γι’ αυτό και προχωρούν σε αυτήν την κίνηση διαμαρτυρίας.
Μάλιστα, οι εργαστηριακοί ιατροί, υποστηρίζουν ότι στην καταχρηστική μείωση των τιμών του κρατικού τιμολογίου (45%), στην υποχρεωτική μηνιαία έκπτωση βάσει τζίρου, η οποία δύναται σε ένα μεσαίο Εργαστήριο να φτάσει και το 20-30% (rebate) και στο δυσβάσταχτο μέτρο του clawback (υποχρεωτική επιστροφή του 44% της αμοιβής για τις ήδη εκτελεσμένες εξετάσεις), έρχεται να προστεθεί και η προείσπραξη του clawback του επόμενου έτους.
Οι εργαστηριακοί ιατροί διεκδικούν:
- Κατάργηση Clawback – Rebate (να αποζημιώνονται για αυτά που δουλεύουν)
- Ανακοστολόγηση εξετάσεων στο πραγματικό τους κόστος
- Εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων και κατάργηση της υπερσυνταγογράφησης
- Υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.
Οι Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ στο πλευρό τους
Στήριξη στη διαμαρτυρία παρέχουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καλώντας το κράτος να ελέγξει τη συνταγογράφηση βάσει διαγνωστικών πρωτοκόλλων, να αυξήσει τις χαμηλές από το 1991 τιμές εξετάσεων και να μην προσθέτει καινούριες υψηλού κόστους εξετάσεις, χωρίς παράλληλα να αυξάνει τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωσή τους. Να μην απαιτεί από τους ιδιώτες εργαστηριακούς ιατρούς να αμείβονται κάτω του κόστους. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των Ιατρικών Συλλόγων ΑΜΘ, rebate και το clawback πρέπει και μπορούν να καταργηθούν με τη συμβολή των προτάσεων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Τέλος στην ίδια ανακοίνωση αναφέρουν ότι οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί, λόγω της παράλυσης των νοσοκομείων κατά τη διετία της πανδημίας στάθηκαν υπεύθυνα δίπλα στον ασθενή και στήριξαν σχεδόν στο σύνολό της την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Όμως, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεν αυξήθηκε προκειμένου να καλύψει το επιπλέον κόστος αυτών των εξετάσεων.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ
"Ο Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης στηρίζει το κλείσιμο των ιδιωτικών εργαστηρίων τους, που αποφάσισαν οι μικροβιολόγοι του νομού Ροδόπης, το οποίο έχει πανελλαδικό χαρακτήρα και θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως και τις 30 Νοεμβρίου.Οι μικροβιολόγοι - βιοπαθολόγοι διαμαρτύρονται εντόνως για τα ληστρικά μέτρα που υιοθετούν οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, προκειμένου να μειώσουν στο έπακρο τα έξοδα του κλειστού προϋπολογισμού για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Στην καταχρηστική μείωση των τιμών του κρατικού τιμολογίου (45%), στην υποχρεωτική μηνιαία έκπτωση βάσει τζίρου, η οποία δύναται σε ένα μεσαίο Εργαστήριο να φτάσει και το 20-30% (rebate) και στο δυσβάσταχτο μέτρο του clawback (υποχρεωτική επιστροφή του 44% της αμοιβής για τις ήδη εκτελεσμένες εξετάσεις), έρχεται να προστεθεί και η προείσπραξη του clawback του επόμενου έτους. Τα μέτρα αυτά στραγγαλίζουν οικονομικά τα ιδιωτικά Εργαστήρια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αρνούμενοι να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα και την αξιοπιστία των εξετάσεων τους, αποφάσισαν να κλείσουν τα εργαστήριά τους.
Ως Ιατρικός Σύλλογος Ροδόπης στηρίζουμε τον αγώνα τους.
Για το Δ.Σ. του Ι.Σ. Ροδόπης Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας Κων. Χαριτόπουλος Βασ. Πετμεζάς"
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News