Παρέλαση 25ης Μαρτίου στην Κομοτηνή

Θα μπορούσαμε να το καταλογίσουμε και ως ανέκδοτο βέβαια αν δεν ήταν η πραγματικότητα, αλλά εδώ και μια εβδομάδα περίπου η Ροδόπη απέκτησε μάλλον και δεύτερο κάθετο άξονα με τη Βουλγαρία, στην γνωστή περιοχή της Μυρτίσκης στο δήμο Αρριανών.
Η δίοδος αυτή βέβαια είναι γνωστή από το παρελθόν κι είναι ένας δασικός δρόμος περίπου 7-8 km από τον πρώτο οικισμό του δήμου, ενώ αντίστοιχα οι Βούλγαροι από την πλευρά τους μέχρι τα σύνορα στο σημείο αυτό ήδη τον έχουν ασφαλτοστρώσει.
Το μόνο εμπόδιο που υπήρχε μέχρι τώρα για τα οχήματα ήταν ένας σωρός από αμμοχάλικα που έκλεινε αυτή τη δίοδο. Προφανείς οι λόγοι αφού πρόκειται και για στρατιωτική περιοχή, αλλά κυρίως είναι και δασική έκταση.
Μάλιστα κάποιοι βιάστηκαν να το επαινέσουν, ακόμα και αυτοδιοικητικοί ως ένα νέο δρόμο που θα μας συνδέει με τη Βουλγαρία. Πάντως όπως πληροφορηθήκαμε εδώ και μια εβδομάδα αρκετοί είναι αυτοί που τον χρησιμοποιούν, μετά την άρση του καθεστώτος της συνθήκης Σένγκεν.
Το περίεργο όμως στην όλη υπόθεση είναι ότι τα αμμοχάλικα αυτά που εμπόδιζαν τη δίοδο προς τη χώρα μας ήταν εντός ελληνικού εδάφους. Και γεννάται το ερώτημα, αφού κάποιοι προσπαθούν να τα συμμαζέψουν τώρα, άραγε οι Βούλγαροι μπήκαν μέσα σε ελληνικό έδαφος και τα απομάκρυναν με τα μηχανήματα τους;
Συνεπώς γνωρίζει άραγε για την υπόθεση αυτή κάτι ο δήμος Αρριανών ή η αντιπεριφέρεια; Έκαναν ενέργειες να κλείσει ο δρόμος αυτός που δεν είναι εγκεκριμένος αλλά ούτε και αδειοδοτημένος ως κάθετος άξονας; Και τι προτίθενται να κάνουν;
Είχαμε αναφέρει για αυτή την δίοδο στο παρελθόν στη στήλη γιατί ήταν ένα πέρασμα που το χρησιμοποιούσαν πολλοί για να πηγαινοέρχονται. Ακόμα κάποιοι με μικρά φορτηγάκια έβρισκαν τρόπο να έρχονται στα χωριά του ορεινού όγκου την εποχή που ανθούσε ο σεξοτουρισμός, συνήθως τις ημέρες που πληρώνονταν οι συνταξιούχοι.
Και φυσικά συμπολίτες μας εύρισκαν τον τρόπο να περάσουν προς τη Βουλγαρία για να δουν κάποιους συγγενείς, ή να κάνουν τα ψώνια τους. Το παράνομο εμπόριο επίσης καλά κρατούσε για διάφορα προϊόντα. Θα τον αξιοποιήσουν τελικά παράτυπα οι κάτοικοι των περιοχών σαν ένα δεύτερο μικρό κάθετο άξονα, ή θα κλείσει δια παντός;
Με δεδομένο ότι υπάρχει και το πρόβλημα του μεταναστευτικού με την παράνομη είσοδο, όπως και διακίνηση παράνομων φυτοφαρμάκων απαγορευμένων στη χώρα μας, που το αποδεικνύουν οι συσκευασίες στους κάδους περισυλλογής στα χωριά.
Εδώ δεν μπορούμε να ελέγξουμε και δεν έχουμε επαρκείς ελεγκτικές υπηρεσίες τον κάθετο άξονα της Νυμφαίας, θα αφήσουμε ξέφραγο αμπέλι μια τέτοια δίοδο; Που θα μπορούν να περνάνε τα πάντα;
Και δεν γνωρίζουμε αν φυσικά ο δήμος Αρριανών έχει γνώση του θέματος, με δεδομένο ότι αυτό επαινέθηκε και από αυτοδιοικητικό της περιοχής σε μια τουρκόφωνη ιστοσελίδα, ως ένας δεύτερος κάθετος άξονας. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τι θα γίνει με αυτή την υπόθεση.
Παρακολουθούμε έκπληκτοι την ανιστόρητη προπαγάνδα και τα απανωτά ψεύδη ακραίων μειονοτικών στην περιοχή μας, που προσπαθούν διακαώς το τελευταίο χρονικό διάστημα να σηκώσουν πολύ ψηλά το θέμα της αναστολής λειτουργίας μειονοτικών σχολείων, με αριθμούς και με πονηρά βίντεο.
Περνώντας την αντίληψη ότι στη Θράκη κλείνουν επιλεκτικά πολλά μειονοτικά σχολεία και δήθεν μειώνεται και ο αριθμός των μουσουλμάνων μαθητών. Πρόκειται φυσικά για δύο απανωτά ψεύδη.
Τα μειονοτικά σχολεία δεν κλείνουν αλλά αναστέλλουν την λειτουργία τους, με τους ίδιους όρους και κανόνες όπως γίνεται ακριβώς και με τα δημόσια. Για αυτό και τα δύο κινούνται στα ίδια ποσοστό αναστολής.
Και αυτό συμβαίνει φυσικά γιατί τα χωριά ερημώνουν, αφού οι οικογένειες έρχονται στα αστικά κέντρα για εξεύρεση καλύτερης τύχης, ή μεταναστεύουν στο εξωτερικό για δουλειά. Και το γνωρίζουν πολύ καλά ότι συμβαίνει αυτό.
Όπως γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά εκπαιδευτικά ένα σχολείο σε χωριό με 7 και 8 μαθητές, γιατί στο παρελθόν υπήρχαν σχολεία και με λιγότερους μαθητές. Αυτά όμως δεν εξασφαλίζουν την καλή εκπαίδευση των παιδιών.
Ενώ στα πολυθέσια και πρότυπα σχολεία με ικανοποιητικό αριθμό μαθητών που να δικαιολογεί και επιπλέον εκπαιδευτικούς για να υπάρχει και η ευγενής άμιλλα, αλλά και ο απαραίτητος υγιής ανταγωνισμός, σαφώς τα παιδιά παίρνουν καλύτερες γνώσεις.
Και το δεύτερο ψέμα που επικαλούνται είναι ότι μειώνεται ο αριθμός των μουσουλμάνων μαθητών. Αλλά προφανώς εκεί η επιλεκτική και μονόφθαλμη ευαισθησία τους και μνήμη, δεν τους αφήνει να δουν και το φαινόμενο, ότι πολλά παιδιά πλέον από τη μειονότητα επιλέγουν τα δημόσια σχολεία και όχι τα μειονοτικά. Μαθητές υπάρχουν αλλά δεν φοιτούν στα μειονοτικά σχολεία απλώς.
Είναι τυχαία όμως όλα αυτά που γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή μας; Προφανώς και όχι. Γιατί ήδη από τις αρχές του μήνα προηγήθηκαν πολλές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κυβερνητικών και μη, που εστιάζουν όλοι στο ίδιο γεγονός.
Θέλοντας να αποδείξουν ότι η χώρα μας ουσιαστικά δεν σέβεται την Συνθήκη της Λωζάννης και κλείνει τα μειονοτικά σχολεία. Αλλά προφανώς και σε αυτούς διαφεύγει το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι στην περιοχή μας πέρασαν σε μία άλλη εποχή, που δεν γεννούν από 4-5 παιδιά η κάθε οικογένεια.
Όπως επίσης πολλοί έχουν μεταναστεύσει, τα χωριά ερημώνουν και δεν έχουν ικανοποιητικό αριθμό μαθητών για να λειτουργήσει ένα σχολείο και ότι η νομοθεσία που διέπει τα δημόσια σχολεία στη χώρα μας με τα ωρολόγια προγράμματα και την εκπαιδευτική διαδικασία είναι η ίδια για όλα τα σχολεία.
Ίδιες και οι χρηματοδοτήσεις, αλλά υπάρχουν και ευεργετήματα που δίνονται πέραν της συνθήκης της Λωζάννης στη μειονότητα. Σε τέτοιο επίπεδο μάλιστα που από την ανησυχία τους να τους ελέγχουν πλήρως τους δελεάζουν με υποτροφίες για να μην πηγαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Μια τέτοια συνάντηση πραγματοποιήθηκε και προχθές στην περιοχή μας με Τούρκους πανεπιστημιακούς.
Τα ψέματα όμως έχουν κοντά ποδάρια και προφανώς αν θέλουν να δημιουργήσουν εντυπώσεις για να δώσουν άλλοθι στη γείτονα χώρα στο υποτιθέμενο σενάριο ότι κλείνουν τα σχολεία μας, αυτό δεν μπορεί να πείσει και τους μουσουλμάνους ακόμα που ζουν στη Θράκη, γιατί γνωρίζουν ποια είναι η πραγματικότητα.
Και πέραν από όλα αυτά οι μόνοι που δεν δικαιούνται να μας κάνουν ανέξοδα μαθήματα πολιτικής και διπλωματίας και σεβασμού στη Συνθήκη της Λωζάννης είναι οι Τούρκοι αξιωματούχοι, όταν έχουν εξαφανίσει παντελώς σχεδόν την ελληνική μειονότητα από την Κωνσταντινούπολη και έχουν κλείσει εκατοντάδες ελληνικά σχολεία στο παρελθόν, δια παντός.
Η προπαγάνδα τους όμως καλά κρατεί, για να δημιουργήσουν απλώς εντυπώσεις και να αποδείξουν για άλλη μία φορά ότι σύρονται και άγονται από τις πολιτικές της γείτονας χώρας οι ακραίοι και δυσφημούν την πατρίδα μας. Ακόμα ψεύδονται ασύστολα παρουσιάζοντας ως «τουρκικά» τα σχολεία, ενώ γνωρίζουν ότι στη Θράκη διαβιούν τουρκογενείς, Πομάκοι και Ρομά.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News