Παρέλαση 25ης Μαρτίου στην Κομοτηνή

Πολλές φορές έχει απασχολήσει τη στήλη της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ η περιοχή μας και κατά καιρούς διαβάζουμε σενάρια για τους επικρατέστερους ως υποψηφίους βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους, σε κάθε εκλογική διαδικασία, αλλά ακόμα και τις ζυμώσεις που γίνονται για νέα πρόσωπα στα κόμματα με στελέχη από τη Ροδόπη.
Έτσι πριν από λίγες μέρες διαβάσαμε ότι αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τις αλλαγές που ετοιμάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης τους τομείς του κόμματος και μάλιστα Ανδρέας Σπυρόπουλος και Άννα Διαμαντοπούλου αφού έκαναν το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα, περιμένουν τις αποφάσεις του προέδρου.
Και ότι ο τομέας που συγκεντρώνει τα περισσότερα αιτήματα είναι αυτός της Αυτοδιοίκησης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως τη θέση του γραμματέα του εν λόγου τομέα θα την αναλάβει ο πρώην δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης.
Εξ όσων γνωρίζουμε είναι ένα παλιότερο σενάριο αυτό και ενδεχομένως να υπήρχε και πρόταση από την πλευρά του κόμματος, καθώς ο πρώην δήμαρχος Κομοτηνής είναι γνώστης των πραγμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης και μετρά δύο επιτυχημένες θητείες στο δήμο Κομοτηνής όπως και στην ΚΕΔΕ.
Ωστόσο είναι γνωστό ότι ο Γιώργος Πετρίδης, μετά την απόφαση του να μην είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος, έχει αρνηθεί διάφορες κομματικές θέσεις και υποψηφιότητες, με εξαίρεση την κάθοδο του ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος όμως στις τελευταίες εκλογές, όπου όπως δήλωσε κατέβηκε για να βοηθήσει την περιφερειακή παράταξη του ΠΑΣΟΚ.
Έτσι, αν και μια τέτοια πρόταση θα είναι τιμητική για τον ίδιο και την περιοχή μας θα στοιχηματίζαμε ότι πάλι όχι θα πει. Μένει βέβαια να δούμε αν θα επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη μας, μια και στην πολιτική ενίοτε τα όχι γίνονται ναι και το αντίστροφο.
Από τον Αύγουστο ακόμα είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις γραπτές εξετάσεις, τα τυπικά προσόντα και την εμπειρία που αξιολογούνταν για τους νέους διευθυντές των νοσοκομείων, με βάση τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, για να μείνουν οι τρεις τελευταίοι επικρατέστεροι, μετά και την προφορική τους συνέντευξη.
Αλλά φαίνεται ότι το καλό πράγμα αργεί να γίνει, η ενδεχομένως κάποιοι προσπαθούν να μαγειρέψουν τις καταστάσεις, ενώ την ίδια ώρα πολλά νοσοκομεία υπολειτουργούν διοικητικά, όπως και της Κομοτηνής, που έχουμε αναπληρώτρια διοικήτρια.
Σε μία δύσκολη περίοδο όμως που θα έπρεπε να λειτουργούν με τις μηχανές στο φουλ στον τομέα της υγείας, τι τους εμποδίζει και κωλυσιεργούν με αυτόν τον τρόπο; Έτσι πληροφορηθήκαμε ότι από προχθές ανακοινώθηκαν επίσημα οι πρώτες επικρατέστερες τριάδες των υποψηφίων για τα νοσοκομεία της υγειονομικής μας περιφέρειας.
Και βλέπουμε ότι πρώτη και με διαφορά σε τέσσερα μάλιστα νοσοκομεία της περιφέρειας μας, Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης και Καβάλας να βρίσκεται η πρώην εκτελεστική γραμματέας της περιφέρειας ΑΜΘ Ζωή Κοσμίδου.
Και γεννάται το ερώτημα, θα αποδεχθεί τη θέση της διοικήτριας στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης που είναι πανεπιστημιακό και έχει αυξημένες ευθύνες, ή θα γίνει κάποια ντρίπλα από την πλευρά του υπουργού για να αναλάβει τελικά τη διοίκηση του νοσοκομείου της Κομοτηνής;
Βέβαια ας μην ξεχνάμε ότι ο υπουργός Υγείας δεν δεσμεύεται να επιλέξει τον πρώτο στη σειρά επικρατέστερο, αλλά μπορεί και είναι πλέον στην διακριτική του ευχέρεια να τοποθετήσει όποιον επιθυμεί από τους τρεις. Συνεπώς τυπικά τίποτα δεν είναι δεδομένο για κανέναν.
Στην Κομοτηνή βέβαια για να ξαναθυμηθούμε την ιστορία οι υποψήφιοι διοικητές που είχαν καταθέσει το φάκελο τους για να αξιολογηθούν υπερέβαιναν τα 15 πρόσωπα, με τους μισούς περίπου να είναι συντοπίτες μας και τους υπόλοιπους από τις γειτονικές πόλεις, ακόμα και Θεσσαλονικείς και Αθηναίοι.
Δέλεαρ απετέλεσε και το γεγονός του υψηλού μισθού που αναπροσαρμόστηκε και από τις 2.000 καθαρά στο παρελθόν πήγε στις 3.500 χιλιάδες ευρώ. Και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο για τις πολλές υποψηφιότητες, πέραν της γνωστής προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο που ακούμε να επικαλούνται συνήθως όλοι.
Όσοι αναλάβουν καθήκοντα διοικητών στα νοσοκομεία της περιφέρειας μας μάλλον θα πρέπει να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό, να διεκπεραιώσουν με τον καλύτερο τρόπο τα καθήκοντα τους και να αποδώσουν σημαντικό έργο για τη δημόσια υγεία, στα υγειονομικά ιδρύματα που νοσούν. Και αφού υποτίθεται εκλέχτηκαν με τα προσόντα τους, να μη διστάζουν να απαιτούν από τον κάθε υπουργό.
Πάντως δεν γνωρίζουμε πού θα κάτσει τελικά και η μπίλια για την Ζωή Κοσμίδου, αφού όπως έδινε τη δυνατότητα ο νόμος αυτός δήλωσε τέσσερις πόλεις, στις οποίες έχει και την πρώτη θέση, λόγω αυξημένων προσόντων.
Γιατί αν την τοποθετήσει ο υπουργός στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης τότε δεύτερη στη σειρά είναι για το νοσοκομείο Κομοτηνής, η νυν διοικήτρια του νοσοκομείου Ξάνθης Ραφαέλα Έλενα. Που σημειωτέον πάλι είναι δεύτερη στη σειρά και στο νοσοκομείο Ξάνθης, με πρώτη τη Ζωή Κοσμίδου.
Άρα οι επιλογές του υπουργού θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα και ενδεχομένως θα φέρουν αλλαγές αν αναλάβει το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης η Ζωή Κοσμίδου. Και ενδεχομένως αν προτιμήσει πάλι την Ξάνθη η νυν διοικήτρια, σε αυτή την περίπτωση θα ενεργοποιηθεί και ο Ελευθεριάδης Παύλος για την Κομοτηνή.
Το πιο λογικό σενάριο όμως είναι να τοποθετηθεί στο νοσοκομείο Κομοτηνής η Ζωή Κοσμίδου, για να γίνει και η ομαλή μετάβαση στο νέο νοσοκομείο ΙΣΝ, να παραμείνει στην Ξάνθη η νυν διοικήτρια και να αντιπαλέψουν για τη θέση του διοικητή του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης οι δύο επικρατέστεροι Ρούφος και Σταυράκογλου που έλκουν την καταγωγή τους από το νομό Έβρου.
Όπως ήταν αναμενόμενο με την τέταρτη ψηφοφορία νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέχτηκε ο Κώστας Τασούλας μία κομματική μάλλον επιλογή της ΝΔ. Και ήδη άρχισαν τα σενάρια μετά το πέρας της διαδικασίας και για τον επικείμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό, για να πάρει μπροστά η κρατική μηχανή.
Πέραν όμως όλων αυτών το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην υπαναχώρηση των βουλευτών της Νέας Αριστεράς στην τέταρτη ψηφοφορία, που πήραν την απόφαση να απέχουν από τη διαδικασία, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Λούκα Κατσέλη που από τις 40 ψήφους έλαβε μόνο 29.
Συνεπώς με την κίνησή τους αυτή οι σύντροφοι της ΝΑ απέδειξαν για άλλη μία φορά το πόσο ευκαιριακή ήταν η σύμπραξη αυτή των αριστερών δυνάμεων, βάζοντας τέλος έστω και αργά στην επικοινωνιακή κίνηση του Σωκράτη Φάμελλου, να πολιτογραφηθεί το κόμμα τους εν δυνάμει αξιωματική αντιπολίτευση και πόλος συσπείρωσης έστω και μέσω των εκλογών για την προεδρία της δημοκρατίας.
Το καλό κλίμα για το ΣΥΡΙΖΑ το τορπίλισαν όμως οι πρώην σύντροφοι, γιατί πλέον δεν είχαν να κερδίσουν και τίποτα πολιτικά, φέρνοντας τρίτη στη σειρά την επιλογή Φάμελλου και αναδεικνύοντας με τη στάση τους δεύτερο με 34 ψήφους τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Τάσο Γιαννίτση.
Όλα αυτά βέβαια δεν έχουν και καμιά βαρύνουσα σημασία, αφού πρόκειται για έναν επικοινωνιακό πόλεμο εντυπώσεων μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης που πάλευαν για την δεύτερη θέση.
Αλλά το γεγονός είναι ότι πάλι βαθαίνει το χάσμα μεταξύ των πρώην συντρόφων, ενώ μέχρι πρότινος εκτιμούσαν και πίστευαν πολλοί ότι βρέθηκε πλέον ένας δίαυλος επικοινωνίας για να τα βρουν μεταξύ τους και να συνεργαστούν.
Και φυσικά αψυχολόγητη είναι πολιτικά η κίνηση της ΝΑ, να στηρίζει επί τρεις ψηφοφορίες την επιλογή ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να τους αδειάζει στην τέταρτη, ενώ από την αρχή δεν υπήρχε καμιά ελπίδα εκλογής. Η πολιτική ανωριμότητα στο μεγαλείο της.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News