Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Γράφει ο Σταύρος Ι. Σταυρίδης Δικηγόρος Αθηνών
Δε θα ασχοληθώ με όσα απασχόλησαν την τοπική επικαιρότητα κατά την τελευταία επίσκεψη της Προέδρου της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη κας Ντόρας Μπακογιάννη όχι γιατί φοβάμαι μήπως κακοκαρδίσω κανένα αλλά ειλικρινά επειδή δεν έχω καταλάβει τι ακριβώς έγινε.
Ελπίζω τα όποια κενά έχουν δημιουργηθεί να καλυφθούν στις επόμενες επισκέψεις της αξιότιμης Προέδρου.
Συνεπώς το σημερινό μου θέμα έχει φιλολογικό ύφος, εμπεριέχει όμως και μια πρόταση.
Η Θράκη μας λοιπόν μεταφορικά ομοιάζει με μια πτωχή πλην τίμια δεσποινίδα που περιμένει ευγενικά και υπομονετικά να την επιλέξουν οι μνηστήρες όμως αυτό δε γίνεται ποτέ, διότι την προλαβαίνουν πάντα «καπάτσες» ανταγωνίστριες.
Πραγματικά για δεκαετίες περιμένει υπομονετικά και ευγενικά το ενδιαφέρον και το σχεδιασμό των κεντρικών Κυβερνήσεων η Θράκη μας, όμως μέχρι στιγμής πλην κάποιων σημαντικών κεντρικών επιλογών, όπως π.χ. το Πανεπιστήμιο μας η Θράκη δεν έχει λάβει το ενδιαφέρον και το σχεδιασμό που της αναλογεί από την κεντρική διοίκηση.
Το μέγα λάθος που συντελείται με τη Θράκη είναι ότι δεν έχει καθοριστεί με επάρκεια και σαφήνεια το αναπτυξιακό της μοντέλο.
Όταν αναφέρομαι στην έννοια αναπτυξιακό μοντέλο δεν αναφέρομαι σε κάτι θεωρητικό και χρηματοοικονομικό αλλά σε κάτι απλό και χειροπιαστό.
Με απλά λόγια πρέπει να δούμε τι είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει τη Θράκη στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και να το πράξουμε άμεσα.
Ακόμα και η κεντρική διοίκηση να μη μπορεί να επενδύσει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής ας δώσει σοβαρά κίνητρα εγκατάστασης σε εγχώριους και ξένους επενδυτές.
Δε θα φοβηθώ να πω ότι ακόμα και ειδική οικονομική ζώνη εάν χρειαστεί θα μπορούσε να οριστεί η Θράκη μας και ξέρω ότι πολλοί θα αντιδράσουν σε αυτό που γράφω, γιατί έχουν συνδέσει την έννοια της ειδικής οικονομικής ζώνης με την «κινεζοποίηση» της εργασίας και με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα.
Ακόμα και να συμβαίνει αυτό σε άλλες χώρες του κόσμου στο χέρι μας είναι να θεσπίσουμε νομικό πλαίσιο που θα βοηθά την επιχειρηματικότητα χωρίς να καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα.
Η Θράκη μας χρειάζεται να ελκύσει ενδιαφέρον και επενδύσεις, διότι αυτό θα αποτελέσει στη δύσκολη γειτονιά μας ασφαλιστική δικλείδα.
Όταν έλθουν μεγάλες ξένες επενδύσεις στην περιοχή μας θα αποτελέσουν όχι μόνο μοχλό ανάπτυξης αλλά και ασπίδα προστασίας, διότι στο σύγχρονο κόσμο η οικονομία και το συμφέρον καθορίζουν το ενδιαφέρον και τις βοήθειες.
Τέλος μαζί με την οικονομική ανάπτυξη χρειάζονται σημαντικά κίνητρα για τη δημογραφική ανάπτυξη της περιοχής.
Νεαρά ζευγάρια που ταλαιπωρούνται στα αστικά κέντρα με ελάχιστα εισοδήματα θα πρέπει να επιδοτηθούν, για να εγκατασταθούν στην περιοχή μας και να δημιουργήσουν τις οικογένειες τους.
Η ασπίδα της Θράκης μας είναι μόνο η οικονομική της και η δημογραφική της ανάπτυξη.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News